IJszeilen


Marco Juffermans is een groot liefhebber van het ijszeilen. Deze bijzondere variant van zeilen is in Nederland ontstaan in de 17e eeuw. In deze periode werd de sport gebruikt als een transportmiddel om zowel mensen als goederen te verplaatsen. Hierdoor konden bepaalde gebieden zoals Schokland, Wieringen, Urk en Marken worden bereikt in de kleine ijstijd. In een later stadium werd het ijszeilen als sport beoefend. Pas na de Tweede Wereldoorlog werd de sport echt bekend. Deze bijzondere tak van sport wordt niet alleen in Nederland beoefend. Ook in Zweden, Polen, de Baltische landen en Oost-Pruisen is het erg populair.

ijszeilen

IJszeilen is een typische wintersport en wordt hedendaags nog steeds uitgeoefend. Naast Marco zijn er in Nederland ruim 500 ijszeil-liefhebbers die deze sport beoefenen. Wanneer de kans zich aandient, zeilt Marco dan ook graag met zijn zeiljacht over de bevroren wateren.

De snelheden die worden behaald bij het ijszeilen kunnen enorm oplopen. Met voldoende wind, stevig ijs en natuurlijk de juiste boot worden er snelheden van zo’n 100 km per uur behaald. De gemiddelde snelheid bij het ijszeilen ligt drie keer hoger dan de gemiddelde windsnelheid bij het waterzeilen. De snelheid geeft volgens de beoefenaars van deze sport ook de grootste kick. Voor Marco Juffermans  is de snelheid van het ijszeilen dan ook de voornaamste reden dat hij een groot fan is van deze sport. Hieronder vindt u een filmpje uit 2009, waarin Marco Juffermans de sport uitoefent en zeer hoge snelheden behaalt.